Великоднє пастирське послання – 2017

Великдень 2017

Христос воскрес!

Сьогодні ми святкуємо день славного Христового Воскресіння. Цього дня Ісус декілька разів зустрівся з жінками і апостолами. І ти сьогодні можеш зустрітися з воскреслим Христом!

Але Христовому воскресінню передували страждання і смерть.

У 2015 році радикальні мусульмани в Єгипті захопили декількох молодих робітників, коптійських християн. Вони дали їм три дні на роздуми, щоб ті відреклися Христа. Коли всі відмовилися, їх одягнули в червоний одяг і відвезли на берег моря, де потім їм ритуально відрізали голови ножем. Самі ж кати зняли відео, як мученики клячать зі зв’язаними за спиною руками, деякі рухають устами і потиху взивають ім’я Ісус, з миром на обличчі очікуючи жорстокої смерті. Вони вже пережили зустріч з Ісусом воскреслим і прославленим. Дружина одного з молодих мучеників дізналася про смерть свого чоловіка аж з відео. Усім своїм єством вона переживала останні миті перед його смертю і саму смерть. Коли згодом журналісти взяли у неї інтерв’ю, поміж іншим, вона сказала: Ще кілька днів до того, як їх схопили, він говорив зі мною по телефону про нашого 2-річного сина. Він вже передчував близьку смерть і кілька разів наголошував, щоб я виховувала сина у вірі в Христа! «Це найважливіше» – сказав він. Потім вже не телефонував. Мене мучили думки, що з ним сталося. Коли вбивці оприлюднили відео, я з напругою очікувала, чи побачу його серед мучеників. І я побачила його, як він ворушив устами і взивав ім’я Ісус. Потім його брутально вбили. Я пишаюся своїм чоловіком – він залишився вірним Ісусові! Коли наш син виросте, я скажу йому, що його батько є мучеником за Христа, що вже є в небі і що нас обох там чекає. Ми зустрінемося з Ісусом і з ним у вічній славі.

Ісуса вже побачили лицем в лице й інші християни, які тиждень тому, на Квітну неділю, 9 квітня цього року, стали жертвами вибухів у двох храмах в Єгипті. В одному загинуло 30, а в іншому 11 християн. Крім того, там було багато поранених.

В момент своєї смерті ми побачимо Ісуса в повній славі. Можливо, деякі з нас і дуже скоро. Але як ми повинні зустрітися з живим Ісусом сьогодні? Ісус є серед нас, навіть якщо ми не бачимо Його фізичними очима. Він перебуває не тільки у Св. Тайні Євхаристії, але коли ми правдиво каємось, Він перебуває і в нас. Його сильну присутність ми відчуваємо передусім у важких життєвих випробуваннях, до яких належить і смерть наших найдорожчих. Якщо ми стоїмо у вірі в Його слово, то відчуваємо Його близькість і потіху – як сліпий, що має біля себе того, кого любить, чує його голос і усвідомлює його присутність, хоча його не бачить. В такі моменти Ісус говорить до нашого серця.

Духом перенесімось до Єрусалиму в ранок Воскресіння. Ісус найперше з’явився тим, які у Страсну П’ятницю стояли на Голготі під хрестом. Першій зі всіх Ісус ще вночі з’явився своїй Матері. В неділю вранці, ще на світанку, Ісус звіщає про своє воскресіння не прямо – через ангела. Ангел зійшов з неба в осяйному світлі і при сильному гуркоті. З подивом на нього дивились Марія Магдалина і Марія, мати Якова, які першими прийшли до гробу. Свідками цього видіння були і римські воїни, які з жаху наче омертвіли. Коли прийшли до тями, то втекли з місця, яке мали обов’язок сторожити. Ангел звістив жінкам, що Ісус славно воскрес із мертвих і що гріб порожній! Також наказав їм, це звістити апостолам. Коли тим часом прийшли до гробу інші жінки і побачили відвалений камінь, увійшли всередину. Вони побачили там лляні полотна, але хустина, якою обв’язали голову Ісуса, була складена на іншому місці. Двоє юнаків, що стояли тут в білій сяючій одежі, були з числа тих уснулих святих, які як первістки воскресіння цієї пасхальної неділі з’явилися багатьом в Єрусалимі. Два воскреслі юнаки сказали жінкам: «Чому шукаєте живого між померлими, нема Його тут, Він воскрес!». Жінки були послані звістити про воскресіння Христа учням. Тому Петро з Іваном побігли до гробу. Іван випередив Петра, але до гробу не увійшов. Першим увійшов до гробу Петро і побачив там лляні полотна. Тоді увійшов всередину і другий учень, який прибіг раніше. Він побачив порожній гріб і повірив! Адже досі вони не розуміли, що згідно Писання Він має воскреснути з мертвих. Тоді обидва учні повернулися додому.

Марія Магдалина стояла зовні біля гробу і плакала. Вона побачила Ісуса, але не впізнала Його. Ісус сказав їй: «Чому плачеш, кого шукаєш?». Вона думала, що це садівник. Ісус звернувся до неї по-імені: «Маріє!». А вона вигукнула по-єврейськи: «Раввуні!», що означає «Учителю!». Тоді Марія звістила учням: «Я бачила Господа!». Невдовзі після цього Ісус з’явився і жінкам-мироносицям, які припали до землі і кланялися Йому. Ісус їм сказав: «Не бійтеся!».

Як реагували апостоли, коли жінки прийшли їм звістити, що бачили Ісуса? Іван повірив ще в порожньому гробі, а тому вдруге вже не йшов до гробу. Але Петро вирішив знову йти до гробу. Там йому з’явився Ісус. Перед тим він згадав свою зраду, що тричі відрікся свого Господа, і коли знову оплакував свій гріх, йому з’явився сам Ісус.

Наші предки готувалися до дня Воскресіння строгим 40-денним постом. Ми вже не здатні наслідувати їх в такому аскетизмі, але треба, щоб ми наслідували особливо апостолів Івана та Петра: першого у вірі, а другого в покаянні, поєднаному з жалем над своїми гріхами.

Після обіду цього ж дня Ісус з’явився двом учням, які йшли до Емаусу. Вони впізнали Його аж тоді, коли відкрив їм очі при ламанні хліба, тобто під час Святого Причастя. Нехай же і нам сьогодні під час Святого Причастя Ісус відкриє очі серця, щоб ми зустрілися з Ним, як Емауські учні!

Ввечері Ісус з’явився апостолам. І в сьогоднішній Великодній вечір переживімо Святу годину (від 20:00 до 21:00) вдома, у молитовному очікуванні на зустріч з живим Ісусом! Можемо і вголос визнавати свої провини проти любові до ближнього, чи це був гнів, гостре слово, поспішність, неуважність. Цим ми взаємно зранили один одного і треба признати це перед Богом і навзаєм, а також простити один одному. Через щирий жаль переживемо зустріч з воскреслим Христом, і коли будемо роздумувати над Його словом, Він відкриє нам очі і розум, щоб ми Його пізнали!

Ще того ж вечора Ісус говорив з апостолами, а потім відкрив їм розум, щоб розуміли Писання, і послав їх, щоб в Його Ім’я проповідували покаяння на відпущення гріхів усім народам.

I ми віримо не тільки в Христове воскресіння, але й в духовне воскресіння України. Але щоб могло настати це воскресіння, треба спершу «проповідувати покаяння на відпущення гріхів». Тоді Ісус відкриє розум не тільки нам, але й українському народу! Чи Україна, незважаючи на всі страждання, сьогодні щиро кається? Каятись мусять не лише прості християни, але й священики, монахи і єпископи. Тоді настане духовне воскресіння цілого народу. Петро – апостол, єпископ і перший папа, щиро каявся і є для нас усіх прикладом! І ми через покаяння зустрінемось з воскреслим Ісусом вже сьогодні, а потім і в годину смерті. Тоді побачимо Ісуса не лише на короткий час, але будемо разом з Ним в Його славі у вічному житті. Але без покаяння це неможливо!

Ми живемо в надзвичайно важливий історичний час. Якщо б дійшло до всесвітнього конфлікту, то може трапитись, що наш перехід у вічність буде пришвидшений. Чи ти готовий? Чи ти готова сьогодні зустрітися з живим Ісусом? А якщо б сьогоднішній день був останнім у твоєму житті? Якщо ти, як Петро й Іван, стоїш у вірі та жалуєш за свої гріхи, то вже сьогодні ти побачив би Ісуса в Його славі. Тиждень тому так з Ним зустрілися і християни-мученики в Єгипті.

Якщо ти вірою приймаєш воскреслого Ісуса, як апостол Іван, ця віра має велику силу. Через твою віру Бог хоче діяти для порятунку всієї України! Дякуємо всім, які витривало моляться особливо пророчу молитву Єз. 37, і тим, які моляться молитву піднімання гори над Україною. Подяка належить і всім тим, які будь-яким способом приносять для духовного воскресіння України приховані жертви, молитви і упокорення. Воскресінню передувало приниження Христа, хресна дорога і ганебна смерть на Голготі. Якщо ти вірою з’єднаний з Христом, як апостол Іван, і якщо щиро оплакуєш, як апостол Петро, свої зради Ісуса, то сьогодні, в цей день Великодня, ти зустрінешся з воскреслим Ісусом! Якщо витриваєш у вірі і покаянні, то неодмінно згодом побачиш Його не лише на мить, але споглядатимеш Його цілу вічність!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

+ Ілля

Патріарх Візантійського Вселенського Патріархату

+ Методій, ЧСВВр + Тимотей, ЧСВВр

єпископи-секретарі

 

Завантажити: Великоднє пастирське послання – 2017

 

Оберіть мову

Молитовна брошурка

Пошук

Gallery

voskreslyj-isus-vhodyt-cherez-osobystu-molytvu ua-voskreslyj-isuse ua-isus-chrystos-pomer-i-voskres ua-jesus-the-lamb-of-god SAMSUNG

Календар

Травень 2017
П В С Ч П С Н
« Кві    
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Слово життя

«Бо ви спасенні благодаттю через віру. І це не від вас: воно дар Божий. Воно не від діл, щоб ніхто не міг хвалитися»

Еф. 2,8-9 (від 21.05 до 04.06.2017)

МІКРОЧІПОВІ ІМПЛАНТАНТИ

  • Візантійський Вселенський Патріархат (BBП) поступово публікує працю дослідника, який самовіддано вирішив запропонувати її Патріархату, щоб насамперед для Росії, України, Білорусії надати цю актуальну інформацію, що попереджає про автогеноцид слов’янських народів. [...]

  • 9. ВИСНОВОК + 10. ДЖЕРЕЛА І ПОСИЛАННЯ

    9. ВИСНОВОК   Це дослідження призначене, щоб повідомити Вам про реальні небезпеки, які засоби масової інформації від Вас приховують або спотворюють. Тому Вам, в свою чергу, необхідно інформувати якомога більше [...]

  • 8. ДОДАТКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ДО МІКРОЧІПОВИХ ІМПЛАНТАНТІВ

    Зараз будемо говорити, але дещо лаконічно, про деякі існуючі технології, які можуть мати зв’язок з чіпами-імплантантами, щоб їх “удосконалити” або підвищити можливості маніпуляції та контролю свідомості, тіла і поведінки. Будь [...]

  • 7. ДУХОВНА НЕБЕЗПЕКА ЧІПА – З ТОЧКИ ЗОРУ БІБЛІЇ

    Навіть якщо Ви не віруючий, я думаю, що ця глава буде дуже корисною для Вас. Біблія містить багато важливих послань. В останній частині Біблії, яка називається книга Одкровення, її автор [...]

  • 6. СПРОБИ ЗМУСИТИ ЛЮДЕЙ ПРИЙНЯТИ ЧІПИ-ІМПЛАНТАНТИ

    Як ми вже говорили раніше, підшкірний чіп буде нам представлений як чудовий пристрій, щоб ми прийняли його без жодних сумнівів. Але не слід забувати: якщо Ви дозволите імплантувати цю нечисть [...]

Новини Візантійського Вселенського Патріархату

Read feed